Kanal Tux
Dom Perignon champagne

Dom Perignon champagne

Dom Perignon er kendt som en af de mest prestigefyldte og fineste champagner, man kan få fingrene i. Den siges at være champagnens fader, og dens historie strækker sig også tilbage mod 1600-tallet. Dom Perignon’en bliver fremstillet af champagnehuset, Moët & Chandon, der også fremstiller mange andre anerkendte champagner. Hvad der adskiller Dom Perignon champagnen fra mange andre og billigere champagner er, at det er en såkaldt vintage vin. Champagnen produceres nemlig kun de bedste år, hvorfor alle Dom Perignon er fra en bestemt årgang. Desuden er druerne brugt i en flaske alle fra samme år, som det ellers ofte ikke er tilfældet med andre champagner. Hver årgang laves der kun cirka fem millioner flasker af, hvilket også presser eksklusiviteten i top. Til fremstillingen af Dom Perignon er der brugt tre sorter: Pinot Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

Munken Dom Perignon

Navnet på denne særlige champagne er ikke tilfældigt. Fra 1638 til 1715 levede munken Dom Pierre Perignon, der oftest siges at være champagnens opfinder. Hvorvidt dette er sandt eller ej er stadig uvist, men munken havde en stor interesse for vindyrkningen og eksperimenterede gennem sit liv meget med at blande forskellige druesorter fra forskellige marker, hvilket frembragte en vin, der overgik meget af det, man ellers kunne få fat i dengang. Han kom til klosteret i 1688 og havde inden sin død udvidet klosterets vinareal til det dobbelte. Dom Perignon var således ikke kun ansvarlig for at udvikle vinmetoder, der gjorde den senere udvikling af god champagne mulig, men også en forbedring af alle andre vine. Munkens mest berømte citat er, ”jeg drikker stjerner”, hvilket siges at skulle være den oplevelse, man får, når man drikker et glas Dom Perignon den dag i dag.

En Dom Perignon til særlige lejligheder

Denne eksklusive champagne er selvsagt ikke noget, man drikker hver dag. For det første ville det blive rigtig dyrt i længden, for det andet ville det også tage noget af glæden fra oplevelsen. En Dom Perignon fortjener at blive åbnet til særlige lejligheder – dette kunne for eksempel være, hvis man skal fejre en bryllupsdag eller en jubilæumsdag. Hvis der er en helt særlig dag forude, kan man med fordel gå i gang med at lede efter en Dom Perignon, der gør dagen endnu bedre. Champagnen kan nydes både alene eller til et måltid, da den findes i næsten alle afskygninger med hensyn til tørhedsgrad. Når man åbner en så anerkendt og fin champagne, vil man med fordel undgå at komme til at springe proppen op, men i stedet liste den forsigtigt op, så man ikke spilder champagnen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *