Kanal Tux
mennesker

Hvad er frontallapdemens?

Frontallapdemens er en sygdom, der påvirker det ramte menneske og dets pårørende meget. Den kaldes også frontotemporal demens. Der findes forskellige former for demens, og dette er altså en af typerne. Det er den fjerde mest hyppige form for demens. Der er tale om denne form for demens i cirka 5-10 % af alle tilfælde. Når sygdommen rammer, kan der være forskellige symptomer hvoraf de største symptomer kommer til udtryk i ændring af patientens personlighed. Fremtidsudsigterne for patienter med denne form for demens er desværre ikke gode, da der ikke findes nogle lægemidler, som kan give patienten lidt længere tid at leve i. Sygdommen er uhelbredelig og der findes ingen kur. Når en patient bliver ramt af sygdommen, kan patienten ikke længere klare sig selv og kan have brug for at komme et sted hen med kvalificeret personale. Det kunne f.eks. være på et bosted i Faaborg, Midtfyn.

Symptomer

Symptomer på frontotemporal demens er først for fremmest en ændring i patientens personlighed. Det kan være svært at sætte finger på hvad det helt præcist indebærer, fordi man ikke kan se det med det blotte øje som på samme måde som fysiske ændringer. De psykiske ændringer hos en patient kan være svære at få øje på. Disse ændringer i patientens personlig kan f.eks. være en kortere lunte. Patienten virker mere impulsstyret, hvilket kan komme til udtryk på mange måder. Patienten kan have et uhæmmet sprog og en grænseoverskridende adfærd. Patienten kan generelt have svært ved at styre sig selv og sine handlinger, hvilket betyder en manglende selvkontrol og uhæmmet adfærd.

Man kan sige at vores opfattelse af almindelig takt og tone sidder i det område, som bliver angrebet af denne sygdom. Derfor kan patienten pludselig virke meget ubehøvlet og uhæmmet. Det er vigtigt at understrege at ændringen i personligheden er en virkning af sygdommen og altså ikke patientens egen skyld.

Mulighed for botilbud

Da frontallapdemens hverken kan helbredes eller forbedres ved hjælp af medicin, er den eneste form for behandling en specialiseret form for pædagogik. Det kan være svært for de pårørende at tage sig af patienten grundet den ændrede adfærd. Det kan være svært at acceptere at den person, man kendte og elskede, pludselig er væk og erstattet af en anden, mere ubehøvlet version. Der skal et professionelt personale til at håndtere patienten. De professionelle kan forstå patienten og hjælpe patienten i den svære hverdag. Selvom man får diagnosen frontotemporal demens, betyder det ikke at livet er ovre. På et bosted i Faaborg på Midtfyn står personalet klar til at hjælpe patienten til at få det bedste ud af livet.

Det er vigtigt at både de pårørende og patienten selv får god rådgivning og hjælp i hele processen. Det kan være svært for de pårørende at forstå og acceptere ændringerne i personligheden og derfor behøver de stor hjælp og rådgivning. Hertil kræver patienten selvfølgelig også stor hjælp i dagligdagen. Først og fremmest handler det om en målrettet socialpædagogisk indsats af et professionelt personale på botilbuddet i Faaborg.

Læs meget mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *