Kanal Tux

Kviklån for en halv milliard

Det er nemt og hurtigt at optage et kviklån, og danskerne bruger LånLet og andre låneudbydere ganske flittigt. Alene i 2014 optog danskerne 135.772 kviklån for i alt 436.944.011 kr., viser nye tal fra forbrugerombudsmanden. Den nok letteste måde at optage et kviklån på er ved blot at sende en sms, 2.168 af kviklånene i 2014 var således optaget på denne måde. Det viser sig samtidig, at det er meget små lån, som danskerne låner. Næsten 64 % af lånene i 2014 var på under 3.000 kr. Vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe, siger, at det ofte er unge, som tager kviklånene, og at mange har mere end ét. Han påpeger samtidig, at kviklånene er så dyre, at mange af dem, der tager lånene, ikke kan betale dem tilbage.

Hvert tiende kviklån bliver misligholdt

At kviklån er så nemme at tage medfører også, at alt for mange af dem ikke bliver tilbagebetalt. Ifølge en rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen var betalingsfristen i 2013 overskredet med 30 dage på hvert fjerde lån, mens knap hvert femte lån blev sendt til inkasso. Siden er der kommet en ny måde til at klargøre, om et lån er misligholdt. Nu opfattes et kviklån først som misligholdt, hvis betalingsdatoen er overskredet med mere end 90 dage, eller hvis der er opkrævet et inkassogebyr. Med denne opgørelsesmetode er det altså nu ”kun” hvert tiende lån, som bliver opfattet som misligholdt.

Færre misligholdte lån

For at nedbringe antallet af misligholdte kviklån vil Forbrugerombudsmanden holde øje med, hvordan kviklånsudbyderne kreditvurderer forbrugerne. Dette skyldes, at det ifølge forbrugerkreditlovgivningen og Forbrugerombudsmandens retningslinjer er låneudbydernes opgave at sikre sig, at kunderne kan tilbagebetale lånet. Problemet er, at det på nuværende tidspunkt ikke fremgår klart af lovgivningen, hvad låneudbyderne skal gøre. Desuden vil Forbrugerombudsmanden se på, hvordan kviklånene markedsføres, da det er vigtigt, at det er klart for forbrugerne, hvor meget det koster at låne penge.

http://finans.dk/live/privatokonomi/ECE7880313/Vi-tager-hurtige-l%C3%A5n-for-en-halv-milliard-om-%C3%A5ret/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *